Regionaal Archief Zutphen

Archieven van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen

Zoeken door alles

Archiefstukken

Het Regionaal Archief Zutphen beheert naast de gemeentelijke archieven van Brummen, Lochem en Zutphen, ook bijzondere particuliere collecties uit de regio.

Ga naar archieven
Archiefstukken

Voorouders

Bij het Regionaal Archief Zutphen kunt u eenvoudig op naam zoeken naar uw voorouders in de geïndexeerde bronnen.

Ga naar voorouders
Voorouders

Bouwvergunningen

Het Regionaal Archief Zutphen bewaart alle bouwvergunningen die zijn afgegeven tussen 1900 en 1990 in Brummen en Zutphen. In de database kunt u zoeken op straatnaam en huisnummer.

Ga naar bouwvergunningen
Bouwvergunningen

Foto's & Kaarten

Het Regionaal Archief Zutphen heeft een grote collectie foto's en ansichtkaarten. Deze zijn vrijwel allemaal gedigitaliseerd. Ook geografische kaarten en enkele bijzondere archiefstukken zijn in de beeldbank opgenomen.

Ga naar foto's & kaarten
Foto's & Kaarten

Drukwerk

Het Regionaal Archief Zutphen heeft de adresboeken en jaarverslagen van Zutphen gedigitaliseerd. Deze zijn volledig doorzoekbaar.

Ga naar drukwerk
Drukwerk

Bibliotheek

De bibliotheek van het Regionaal Archief Zutphen bestaat uit boeken en tijdschriften over regionale onderwerpen. Enkele publicaties zijn tevens online in te zien.

Ga naar bibliotheek
Bibliotheek
 • Gezinskaarten offline

  Helaas is het RAZ genoodzaakt de gezinskaarten (1921-1940) van alle gemeenten in ons werkgebied offline te halen. De kaarten bevatten gegevens over godsdienstige gezindte. Dit zijn bijzondere persoonsgegevens, waarvoor extra strenge privacyregels gelden.

  Advies VNG
  Archiefinstellingen, waaronder het RAZ, stelden gezinskaarten tot dusver gewoon ter beschikking. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft echter vastgesteld dat kaarten bijzondere persoonsgegevens kunnen bevatten van nog levende personen en dat deze gegevens niet verstrekt mogen worden. BRAIN en KVAN, de beide overkoepelende organisaties op het gebied van archieven, hebben op 7 februari 2018 op advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de gemeentelijke archiefdiensten opgeroepen om de gezinskaarten niet langer online aan te bieden. Ook andere bronnen met vergelijkbare gegevens uit de periode 1921-1940 (bijvoorbeeld dienstbodenregisters) zullen om deze reden niet langer getoond worden op de website.

  Het is voor ons niet of nauwelijks mogelijk om uit te zoeken welke bronnen uit die periode gegevens bevatten van nog levende personen. Daarom nemen wij deze maatregel.
  De betreffende bronnen uit ons werkgebied zijn ook niet beschikbaar in de studiezaal van het RAZ. Een kopie kan pas worden afgegeven als alle op de kaart of bladzijde genoteerde personen zijn overleden. Mogelijk wordt de openbaarheidstermijn nog aangepast door aanpassing in de wetgeving. Uiteraard houden wij u daarvan op de hoogte.

   

   

 • Vervolgcursus genealogie

  In maart gaat er bij het RAZ weer een vervolgcursus genealogie van start. Deze cursus kan worden gevolgd wanneer u eerder de basiscursus hebt gevolgd, of al geruime tijd bezig bent met het doen van genealogisch onderzoek. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn onder andere: het publiceren van onderzoeksresultaten, onderzoek naar militaire voorouders en het gebruik van rechterlijke bronnen bij genealogisch onderzoek. De te behandelen onderwerpen zijn gegroepeerd in acht modulen, in vier middagsessies van 13.30 tot 16.00 uur. De cursus wordt geleid door docenten van de NGV-afdeling Achterhoek en Liemers.

 • Testers gezocht

  We werken aan een nieuwe site om het erfgoed van Zutphen en omgeving te ontsluiten. Op deze site vind je niet alleen informatie over het archief, maar ook bouwhistorische informatie over gebouwen, rapporten van archeologische opgravingen en museumstukken.

  We vinden het erg belangrijk dat deze nieuwe site duidelijk en gebruikersvriendelijk is. Om dat zo goed mogelijk te bereiken, hebben we natuurlijk jullie hulp nodig. We zoeken mensen die het leuk vinden om de nieuwe site zo nu en dan aan een kritische blik te onderwerpen. Werkt alles wel? Kan ik vinden wat ik zoek? Zijn de afbeeldingen duidelijk?

 • Notarissen Beker en Zwamborn

  Vrijwilligers van het Regionaal Archief Zutphen maakten afgelopen maanden beschrijvingen van de akten van twee Zutphense notarissen. Het gaat om de akten van de notarissen Beker en Zwamborn. De beschrijvingen zijn nu in te zien in de voorouderdatabase van het Regionaal Archief Zutphen.

Contactgegevens

Spiegelstraat 13-17
7201 KA Zutphen
telefoon: 14 0575 (kengetal niet nodig)
e-mail: regionaalarchief@zutphen.nl

 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Telefonisch bereikbaar:
dinsdag t/m donderdag tijdens openingstijden, vrijdag van 10.00 - 13.00 uur.

Werkgebied

kaartje