Regionaal Archief Zutphen

Archieven van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen

Zoeken door alles

Archiefstukken

Het Regionaal Archief Zutphen beheert naast de gemeentelijke archieven van Brummen, Lochem en Zutphen, ook bijzondere particuliere collecties uit de regio.

Ga naar archieven
Archiefstukken

Voorouders

Bij het Regionaal Archief Zutphen kunt u eenvoudig op naam zoeken naar uw voorouders in de geïndexeerde bronnen.

Ga naar voorouders
Voorouders

Bouwvergunningen

Het Regionaal Archief Zutphen bewaart alle bouwvergunningen die zijn afgegeven tussen 1900 en 1990 in Brummen en Zutphen. In de database kunt u zoeken op straatnaam en huisnummer.

Ga naar bouwvergunningen
Bouwvergunningen

Foto's & Kaarten

Het Regionaal Archief Zutphen heeft een grote collectie foto's en ansichtkaarten. Deze zijn vrijwel allemaal gedigitaliseerd. Ook geografische kaarten en enkele bijzondere archiefstukken zijn in de beeldbank opgenomen.

Ga naar foto's & kaarten
Foto's & Kaarten

Drukwerk

Het Regionaal Archief Zutphen heeft de adresboeken en jaarverslagen van Zutphen gedigitaliseerd. Deze zijn volledig doorzoekbaar.

Ga naar drukwerk
Drukwerk

Bibliotheek

De bibliotheek van het Regionaal Archief Zutphen bestaat uit boeken en tijdschriften over regionale onderwerpen. Enkele publicaties zijn tevens online in te zien.

Ga naar bibliotheek
Bibliotheek
 • Notarissen Beker en Zwamborn

  Vrijwilligers van het Regionaal Archief Zutphen maakten afgelopen maanden beschrijvingen van de akten van twee Zutphense notarissen. Het gaat om de akten van de notarissen Beker en Zwamborn. De beschrijvingen zijn nu in te zien in de voorouderdatabase van het Regionaal Archief Zutphen.

 • Lochem en Zutphen samen verder

  De burgemeesters van Zutphen en Lochem bezegelden donderdag 21 december de samenwerking van de archiefdiensten voor de komende vijf jaar met een handtekening. In de studiezaal van het Regionaal Archief Zutphen spraken zowel Annemieke Vermeulen als Sebastiaan van ’t Erve hun enthousiasme hierover uit.

  Vrijwilligers van het archief, historische kringen van Gorssel, Lochem en Zutphen en betrokken ambtenaren waren uitgenodigd dit bij te wonen, “allemaal mensen die een hart hebben voor het archief, die een hart hebben voor de historie en die een hart hebben voor onze regio”, sprak Vermeulen.

 • Archief architect Sobel

  De bijzondere collectie van architect Anne Sobel (1902-1978) is onlangs toegankelijk gemaakt. Onder archiefnummer 0412 in het archievenoverzicht bevinden zich originele calques voor ontwerpen van een honderdtal woonhuizen, landhuizen en bungalows. Daarnaast zijn er ook calques voor dubbele woningen en flatwoningen, vaak in opdracht van woningbouwverenigingen, en diverse verbouwingen en ontwerpen van industriële gebouwen.

 • 30 november: aandacht voor ons digitale geheugen

  Archieven, bibliotheken, culturele en wetenschappelijke instellingen hebben samen een belangrijke taak: ons digitale geheugen toegankelijk houden, voor nu en voor komende generaties. Daarom staan zij hier op 30 november extra bij stil, tijdens de International Digital Preservation Day. Ook het Regionaal Archief Zutphen neemt deel aan dit initiatief.

  Onze maatschappij digitaliseert

  Er is nauwelijks nog een onderdeel van de maatschappij te noemen waar digitalisering geen grip op heeft gekregen. Overal wordt gebruik gemaakt van digitale technieken en digitale informatie. Maar die digitale informatie is erg kwetsbaar – een stuk kwetsbaarder dan informatie op papier.

  Digitale informatie loopt risico

  Digitale bestanden bestaan uit reeksen enen en nullen (010100001011110). Zoekraken van een van die tekens, door bijvoorbeeld een storing, is genoeg om het hele bestand onbruikbaar te maken en de informatie onleesbaar te maken. Ook raken bestanden vaak onleesbaar als ze met nieuwe apparatuur worden geopend.

  Naast de bestanden zijn ook de informatiedragers erg kwetsbaar (denk maar aan defecte externe schijven of cd-roms met een kras) en ook raken ze door de snelle technologische ontwikkeling in onbruik (floppy’s, diskettes, videobanden, cd-roms).
  Informatie op het internet is eveneens in gevaar doordat deze snel verdwijnt of van plaats verandert, waardoor informatieketens breken. Iedereen kent de beruchte 404-foutmeldingen: “Deze pagina kan niet gevonden worden.”

  Actie is nodig

  Allerlei soorten digitale informatie (het ‘digitale geheugen’ van onze maatschappij) toegankelijk houden, vergt dus extra inspanningen van de organisaties die de digitale collecties beheren.

  Om ”digitaal geboren” bestanden te behouden voor de toekomst realiseert het Regionaal Archief Zutphen een “e-depot”. Dit is een digitale archiefbewaarplaats. Overheden werken steeds meer digitaal en om deze documenten te bewaren willen we ze niet eerst uitprinten maar digitaal archiveren. Digitaal werken en bewaren betekent een verbetering van onze dienstverlening; inwoners en bedrijven kunnen dan eenvoudig online bij de dossiers en hoeven daarvoor niet naar het gemeentehuis of Regionaal Archief Zutphen.

  Het e-depot staat inmiddels in de steigers en in de eerste helft van 2018 worden als eerste de bouwvergunningen van de gemeente Lochem hierin ondergebracht. De komende jaren verwachten we behalve uit Lochem ook aanwas uit de digitale archieven van Zutphen en Brummen.

  Meer informatie

  International Digital Preservation Day is een initiatief van de Britse Digital Preservation Coalition. In Nederland coördineren het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) alle activiteiten. Kijk voor meer informatie over de activiteiten op deze dag op de website van de NCDDMixed element/text selection.

Contactgegevens

Spiegelstraat 13-17
7201 KA Zutphen
telefoon: 14 0575 (kengetal niet nodig)
e-mail: regionaalarchief@zutphen.nl

 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Werkgebied

kaartje