Regionaal Archief Zutphen

Archieven van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen

Zoeken door alles

Nieuwsarchief

19.jpg

Vrijwilliger Sjoerd Galema is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau en daar zijn we trots op! Burgemeester Gerritsen spelde de Koninklijke onderscheiding bij hem op onder toeziend oog van familie en andere belangstellenden, waaronder collega’s van het archief. Sjoerd Galema verzet sinds 1994 als vrijwilliger heel veel werk voor het RAZ.

Hij ontcijfert de moeilijkste handschriften uit de periode 1570 tot 1600. Daarvoor is veel doorzettingsvermogen nodig, want de woorden moeten vaak letter voor letter ontcijferd worden. Daarna plaatst hij de informatie in de context, verbindt er conclusies aan en geeft ons zo inzicht in die tijd. We zijn blij dat zo’n specialist in oud schrift zich inzet voor ons archief.

Sjoerd Galema lacht en zegt na een paar foto’s dat het wel mooi genoeg is: “Ik houd van dit werk en van de historie van de stad. Ik maak de bronnen graag toegankelijk voor iedereen die daar gebruik van wil maken. Het is toch prachtig om een document te ontcijferen en te lezen dat er rond 1570 een toezichthouder werd aangesteld voor de Walburgiskerk die moest voorkomen dat de ramen werden ingegooid. Zo zie je dat sommige dingen van alle tijden zijn.” 

Contactgegevens

Spiegelstraat 13-17
7201 KA Zutphen
telefoon: 14 0575 (kengetal niet nodig)
e-mail: regionaalarchief@zutphen.nl

 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Telefonisch bereikbaar:
dinsdag t/m donderdag tijdens openingstijden, vrijdag van 10.00 - 13.00 uur.

Werkgebied

kaartje