Regionaal Archief Zutphen

Archieven van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen

Zoeken door alles

Nieuwsarchief

voorouders.jpg

In een recordtempo hebben vrijwilligers van VeleHanden de namen van de patiënten en personeelsleden uit de registers van het Oude en Nieuwe Gasthuis ingevoerd. Op 8 februari ging het project van start en op 10 maart werden de laatste scans ingevoerd en gecontroleerd. Het project besloeg maar liefst 10.372 scans met waarschijnlijk meer dan 25.000 namen uit de periode 1842-1938 . Binnenkort voegt het RAZ deze namen toe aan de collectie Voorouders.

Alle namen zijn in eerste instantie tweemaal door twee verschillende vrijwilligers ingevoerd. Een derde vrijwilliger, "de controleur", bepaalde vervolgens welke invoer juist was. Op deze manier werd de kans op fouten in de uiteindelijke index geminimaliseerd.  In de oude registers staan onder andere de naam, leeftijd, woonplaats, godsdienst en het beroep van de patiënt. Maar ook gegevens van de ouders en de opname- en verblijftermijnen zijn terug te vinden. Hoewel in de meeste registers alleen patiënten zijn ingeschreven, zijn er ook registers met de namen van het personeel. Het bijzondere aan de registers van het Binnen- en Buitengesticht is dat er veel patiënten van buiten de regio Zutphen kunnen worden teruggevonden. Daarom kan men zelfs spreken van een nationaal project.

In het kader van het project is tot eind mei in de hal een kleine tentoonstelling te zien van objecten van het Museum Groot Graffel. Daar ligt ook een origineel patiëntenregister bij. U bent van harte welkom tijdens de openingstijden van de studiezaal.

Contactgegevens

Spiegelstraat 13-17
7201 KA Zutphen
telefoon: 14 0575 (kengetal niet nodig)
e-mail: regionaalarchief@zutphen.nl

 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Werkgebied

kaartje