Regionaal Archief Zutphen

Archieven van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen

Zoeken door alles

Projecten

beeld.jpg

Onze Collectie Voorouders bestaat uit indexen op uiteenlopende bronnen. Zo vind je hierin de personen die zijn opgenomen in onder meer historische bevolkingsregisters, belastingregisters en burgerboeken.  Het maken van een index op naam is mensenwerk; vrijwilligers voeren alle gegevens handmatig in. Zij hebben al enorm veel werk verzet: ruim 925.000 namen van personen zijn al ingevoerd en vrijwel iedere dag worden daar nog namen aan toegevoegd. Zo wordt er momenteel gewerkt aan:

Notariele archieven
Bevolkingsregister Verwolde
Weeskamerprotocollen

Een actueel overzicht van de reeds geïndexeerde bronnen vindt je in de actuele inhoudsopgave.

Het Regionaal Archief Zutphen voert verschillende langlopende projecten uit. Soms gaat het om zeer specifieke activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, restauratie en indexeren. Maar meestal komen deze - en andere- disciplines samen. Mooie voorbeelden daarvan zijn het project Oud Archief Zutphen en het Charterproject. Veel van de werkzaamheden worden uitgevoerd met behulp van vrijwilligers.

Links ziet u een overzicht van de lopende projecten.

Er zijn ook al veel projecten afgerond. Hieronder vindt u een overzicht van recent afgeronde projecten.

Indexeren bevolkingsregisters Laren
Vele Handen: Patientenregisters Oude en Nieuwe Gasthuis

Het Oud Archief Zutphen (1206-1815) bevat zeer uiteenlopende bronnen die informatie geven over ruim zes eeuwen geschiedenis van Zutphen. Brieven, rekeningen, publicaties, belastinggegevens... De lijst is eindeloos. Onderzoek in dit archief levert nog steeds nieuwe informatie op over de geschiedenis van de stad. Om het onderzoek in dit archief eenvoudiger te maken, wordt er hard gewerkt door vrijwilligers en medewerkers. Op deze pagina houden wij u op de hoogte van alles wat er rondom het Oud Archief Zutphen gebeurt!

Restauratie

De restaurator van het archief stelt een zogenaamde schade-inventarisatie op van het Oud Archief Zutphen. Dit houdt in, dat per archiefstuk wordt genoteerd hoe ernstig de schade is. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het raadplegen van het stuk op de studiezaal. Naar aanleiding van de inventarisatie, wordt bekeken welke stukken als eerste moeten worden gerestaureerd.

Digitalisering

Het digitaliseren van het Oud Archief Zutphen is een doorlopend project. Stukken worden gedigitaliseerd zodat ze beter toegankelijk zijn voor onderzoekers. Soms is het originele stuk zo kwetsbaar, dat fysieke raadpleging op de studiezaal onmogelijk is geworden. Dan kan digitalisering een uitkomst zijn. Voordat een stuk wordt gedigitaliseerd, beoordeelt de restaurator of het verantwoord is. indien nodig, worden de stukken eerst schoongemaakt, gevlakt, of zelfs volledig gerestaureerd.

Voor een actueel overzicht van de gedigitaliseerde stukken gaat u naar de inventaris van het OAZ in de Collectie archieven en zet u het vinkje bij "toon alleen resultaten met scans".

Transcriberen

Verschillende vrijwilligers van het archief zijn bezig met het maken van transcripties van de stukken uit het archief. Zij zetten het oude, lastig te lezen handschrift om in hedendaagse letters. De transcripties worden vervolgens toegevoegd aan het inventarisnummer in het archievenoverzicht. Wat wordt er zoal getranscribeerd?

- memorie- en resolutieboeken
- documenten uit de Spaanse tijd
- ingekomen en uitgegane stukken
- bronnen over militairen
- enzovoorts...

Een actueel overzicht van de transcripties vindt u in het informatieblad Transcripties, regestenlijsten en nadere toegangen.

In 2017 komen de Internationale Hanzedagen naar Nederland. Hanzestad Kampen organiseert van 15 t/m 18 juni dit vierdaagse evenement, dat jaarlijks in een van de Europese Hanzesteden gehouden wordt. Zutphen zal op deze dagen worden vertegenwoordigd , maar ook in de aanloop ernaartoe zullen er in Zutphen allerlei evenementen zijn die aansluiten op het thema.

Want Zutphen en de Hanze, die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Verschillende partijen hebben al aangegeven aan te willen sluiten op het thema Hanze in 2017. Zutphen hoopt hierdoor een gevarieerd programma aan te kunnen bieden waarin alle facetten van de Hanze worden belicht.

Doe mee!

Wilt u ook aansluiten met één of meerdere activiteiten? Neemt u dan contact op met Stichting Zutphen Promotie. Zij verzorgt de promotie van de evenementen die in Zutphen worden georganiseerd.

Website: www.inzutphen.nl
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cultureel-historische activiteiten kunt u ook plaatsen op het Cultuur Historisch Platform Zutphen. Door aan te sluiten bij dit platform , promoot u uw activiteiten snel en gemakkelijk bij cultuur-historisch geïnteresseerden.

Deelnemers

De volgende partijen zullen in ieder geval activiteiten laten aansluiten op het thema:

Gemeente Zutphen
Regionaal Archief Zutphen
Stedelijk Museum Zutphen
Historische Vereniging Zutphen
Stichting IJsselfestival Zutphen
Zutphens Barok Ensemble
Middeleeuwen Symposium

Hanzedagen in Kampen

De 37ste Internationale Hanzedagen vinden van 15 t/m 18 juni in Kampen plaats. Na onder andere Lubeck, Viljandi en Bergen, neemt een Nederlandse stad deze prachtige taak op zich. Hanzesteden uit binnen- en buitenland zullen zichzelf presenteren tijdens dit evenement. Lezingen, optredens, tentoonstellingen; er is van alles te doen. Het programma van dit bijzondere weekend is te vinden op de website www.hanze2017.nl.

Hieronder vindt u downloadbare PDF's van de presentaties gehouden op de kennisdag 16 februari 2016 in Zutphen.

Mocht u belangstelling hebben voor de placemats van de ochtend- en/of middagsessie, dan kunt u deze via het contactformulier opvragen.

1. Welkom en introductie

2. Wat hebben we gedaan?

3. Workshop architectuuroverzicht

4. Bewaar- en beheerstrategie

5. Kostenoverzicht

6. Kaders beschikbaarstelling

7. Continuïteitsplan

8. Presentatie werkgroep 1: TLMO

9. Bevindingen naar aanleiding van het testen

 

Vrijwilligers zijn met ondersteuning van de medewerkers begonnen met het digitaliseren van alle charters die bij het RAZ worden bewaard. Archief voor archief maken ze de charters schoon, waarna ze foto's nemen.

De administratie van Zutphen voor 1811 is voor veel mensen ontoegankelijk en wordt daardoor vaak niet onderzocht. Dit is jammer, want deze bronnen geven veel informatie over bijvoorbeeld het dagelijks leven, de gebouwen en de bewoners van de stad. Het RAZ is daarom bezig de besluiten en handelingen van het stadsbestuur voor een breder publiek toegankelijk te maken. Deze informatie is voor het grootste deel vastgelegd in de de Memorie- en Resolutieboeken.

Het RAZ heeft de notariële akten van alle notarissen tot 1935 die als standplaats Brummen, Gorssel, Lochem, Warnsveld of Zutphen hadden. Bij elkaar hebben die notarissen vanaf 1811 wel 150.000 akten opgemaakt: hypotheken, verkopen, huwelijkstoestemmingen, veilingen en nog veel meer. Vrijwilligers beschrijven de akten op naam, datum en inhoud. Elke keer als van een notaris alle akten zijn beschreven, wordt de voorouderdatabase bijgewerkt en maken we daarvan melding op de nieuwspagina. Op 1 juli 2015 waren al 100.000 akten beschreven.

Meer informatie over notarissen vindt u in het informatieblad. Via de toepassing Voorouders kunt u de index doorzoeken.

Contactgegevens

Spiegelstraat 13-17
7201 KA Zutphen
telefoon: 14 0575 (kengetal niet nodig)
e-mail: regionaalarchief@zutphen.nl

 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Werkgebied

kaartje