Boekenfonds Walburg Pers in online catalogus

Boek WP93 voorkant BronkhorstIn februari 2019 kwam het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) in het bezit van het archief van de Zutphense uitgeversmaatschappij Walburg Pers. De Walburg Pers hield vanaf de oprichting door Chris Schriks in 1961 tot 2020 kantoor op de Zaadmarkt. Het archief bestaat voor het overgrote deel uit werkdossiers die betrekking hebben op de uitgegeven boeken. De boeken zelf zijn nu als een afzonderlijk boekenfonds opgenomen in de bibliotheekcatalogus van het RAZ.

Voor elk uitgegeven boek legde de Walburg Pers een afzonderlijk dossier aan. Daarin vinden we documenten over de redactie, contracten met de auteurs, soms wat drukproeven en correcties, gegevens over de productie en knipsels met recensies. Daarnaast zat in elk dossier ook het boek zelf. Vaak nog helemaal ongeschonden, zelfs nog in het cellofaan, maar soms ook met wat opmerkingen erin geschreven. Deze boeken zijn het afgelopen jaar uit de dossier gelicht om ze vervolgens op te nemen in de bibliotheek van het RAZ.

Het voordeel van deze actie was dat de bibliothecaris de boeken volgens de bibliotheekregels kon beschrijven om zo de vindbaarheid te vergroten. Voortaan kunnen alle door de Walburg Pers uitgegeven boeken in onze online catalogus worden teruggevonden. Door te filteren op deelcollectie worden alle boeken van de Walburg Pers in één overzicht gepresenteerd.

Het WP-boekenfonds

Sinds de oprichting legde de uitgeverij zich toe op uitgeven van met name cultuurhistorische boeken. Bloemen in het werk van Otto Feil door Charles Behrens en De Walburgiskerk te Zutphen door H. Kiezebrink waren de eerste boeken die onder de naam Walburg Pers werden uitgegeven. Tot het werkterrein van de uitgeverij behoorden onder meer architectuur en monumentenzorg, kunst en cultureel erfgoed, koloniale en maritieme geschiedenis, stads- en streekgeschiedenis en bedrijfsgeschiedenissen. Onder leiding van zoon Pieter Schriks werd de uitgeverij uitgebreid met een gespecialiseerd juridisch fonds met onder andere handboeken voor het notariaat. Jaarlijks verscheen een nieuwe herziene uitgave van het FondsenBoek en de FondsenDigitaal.

In 2010 werd Walburg Pers Educatief opgericht, waarmee ook het uitgeven van schoolboeken voor het economie- en geschiedenisonderwijs tot de kernactiviteiten van de uitgeverij ging behoren. De Walburg Pers werd in 2020 overgenomen door Jan-Pieter Wissink, tevens directeur van Amsterdam University Press (AUP). Beide uitgeverijen werken nauw samen.

Meer informatie over de Walburg Pers vindt u op hun website (link opent in nieuw venster).

Op de foto:
Een typische uitgave uit de eerste jaren van de Walburg Pers (1967). Uitgever Schriks richtte zich vooral op de lokale en regionale geschiedenis “buiten Holland”.