Nieuw op de website: Dappere mannen

Landweer1In de tijd dat de Nederlanden zich verzetten tegen de overheersing door Napoleon, werd besloten dat alle mannen van 17 tot 50 jaar zich moesten organiseren in een Landstorm. Sinds die tijd werd deze legerorganisatie in tijden van internationale oorlogen steeds opnieuw leven ingeblazen en vervolgens ook weer ontbonden. Een van de momenten waarop ze actief was, was tijdens de gewapende Belgische opstand tegen koning Willem I der Nederlanden, die begon in 1830.

De 14-jarige Johan Brink uit de Barlheze meldde zich in 1832 vrijwillig voor de Landstorm. Was hij op zoek naar avontuur of wilde hij misschien een vervelende thuissituatie ontvluchten? Als hij in actie zou moeten komen, moest hij zelf een wapen meebrengen. Helaas - of gelukkig - voor deze piepjonge vrijwilliger, kwam de Landstorm in die tijd niet in actie. Ze werd in 1833 alweer opgeheven.
Johan is een van de jongste Zutphense mannen die in de registers van de Landstorm voorkomt. De meeste mannen waren ouder en hadden ook al enige ervaring, bijvoorbeeld in de schutterij. In 1901 kwam er nog een andere organisatie bij, de Landweer. Deelnemende mannen dienden als bezetting- en bewakingstroepen van bijvoorbeeld linies en kustgebieden en ondersteunden op deze manier de legerkorpsen.

Vrijwilligers van het Regionaal Archief Zutphen hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om de namen van al deze mannen uit Zutphen, Warnsveld, Lochem en Laren in te voeren in de Collectie Genealogie op de website van het erfgoedcentrum. Zo kunnen mensen zelf nagaan of hun voorouder bereid was het vaderland te bewaken of verdedigen. Nog niet alle namen zijn voorzien van een scan, daar wordt nog hard aan gewerkt.

Lees meer over de Landstorm en de Landweer in het informatieblad of ga meteen op zoek naar een voorouder in de collectie Genealogie!